Iunie 2023
Al IX-LEA CONGRES AL SRCCR & CONFERINȚA ANUALĂ A SRR
Dragi colegi,
Suntem onorați și în egală măsură bucuroși să vă avem alături la al IX-lea congres al Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă și Conferința Retina cu participare internațională, care în mod tradițional se desfășoară și în acest an în complexul Europa din Eforie Nord în perioada 22-25 iunie 2023.
Încă de la primul congres din 2014, această manifestare, călătorie în lumea inovațiilor medicale și a provocărilor tehnologice, a devenit în timp tradiție și a facilitat dezbateri cu oftalmologi internațional renumiți, oferind o imagine a celor mai noi tendințe în domeniul chirurgiei cataractei, chirurgiei refractive și retinei.
Și la această ediție, congresul, prin programul său generos oferă multiple oportunități colegilor de îmbunătățire a performanței personale și de creștere a calității actului medical. Schimbul de idei și experiențe din cadrul prezentărilor, dezbaterilor, simpozioanelor, workshopurilor organizate pentru medici specialiști, rezidenți și asistenți medicali va fi completat de un program social ce întărește comunicarea și colaborarea colegială între generații.
Dorim ca vechea aspirație către frumos și util a lumii antice, „dulce et utile”, să nu rămână o noțiune abstractă, ci o realitate concretă și firească la acest congres, deoarece armonia și eficiența coexistă și decurg una din cealaltă.
Cu prietenie,
Prof. Dr. Călin Petru Tătaru
Martie 2023
CURS PRECONGRES WETLAB
Organizăm wetlab gratuit pentru rezidenții anului IV, in data de 20-21 iunie 2023, care se adresează unui număr de 60 de participanți ce vor parcurge un curs teoretic și practic referitor la patologia segmentului anterior al globului ocular ( suturi și cataractă ).
Confirmarea participării și ziua programata va fi anunțată pe mail dupa terminarea înscrierilor. Vor participa cate 30 cursanți pe zi.
Martie 2023
Al IX-LEA CONGRES AL SRCCR & CONFERINȚA ANUALĂ A SRR
Dragi colegi,
Acum, când Congresele primăverii sunt în deplină desfășurare, am plăcerea să vă lansez și eu invitația la cel de al IX-lea Congres al Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă reunit în mod tradițional cu Conferința Anuală a Societății Retina. Manifestările vor avea loc în format fizic între 22-25 iunie 2023, în locația bine-cunoscută deja, hotel Europa din Eforie Nord.
Înscrierile la aceste manifestări încep după 15 martie 2023 și se pot face prin platforma web a site-ului SRCCR.
Aștept de la colegii interesați lucrări captivante, originale, valoroase care să ridice nivelul științific al manifestărilor. Rezumatele se pot trimite pâna la data de 10 mai 2023 și vor fi redactate ca deobicei în cele două limbi ale Congresului, română și engleză.
Am păstrat în mod tradițional sesiunile de „Coșmaruri în oftalmologie” și „Cazuri interactive – televoting” și încercăm să introducem o nouă sesiune “Cum aș face”, în care cei interesați pot prezenta tehnici scurte și ingenioase care să ne ajute în perfecționarea profesională.
Ca noutate absolută, anul acesta vom organiza un wetlab gratuit pentru rezidenții anului IV. El va fi organizat înainte de Congres, 20-21 iunie și se adresează unui număr de 60 de participanți ce vor parcurge un curs teoretic și practic referitor la patologia segmentului anterior al globului ocular ( suturi și cataractă ).
Vă aștept cu drag și vă doresc o primăvară frumoasă care alături de ghioceii tradiționali să vă aducă succese, idei novatoare, inspirație stiințifică si realizări deosebite!
Cu alese sentimente,
Prof. dr. Călin Tătaru, Președinte al SRCCR, Membru de Onoare al ASM
Martie 2022
Al VIII-LEA CONGRES AL SRCCR & CONFERINȚA ANUALĂ A SRR
Dragi colegi,
Ne face plăcere să vă invităm la cel de al VIII-lea Congres al Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă reunit cu Conferința Anuală a Societății Retina ce va avea loc în format fizic între 23-26 iunie 2022, în locația bine-cunoscută hotel Europa, Eforie Nord.
Ne bucurăm de ridicarea restricțiilor și sperăm că ne vom reîntâlni sănătoși și voioși, pentru a împărtăși povești oftalmologice și nu numai.
Înscrierile încep în data de 16 martie 2022.
Așteptăm cu mare interes rezumatele Dvs până la data de 10 mai 2022.
În acest an se organizează alegeri pentru funcția de Președinte precum și funcția de membru în Consiliul Director al SRCCR în data de 25 iunie 2022, orele 18.15 – 19.00. În acest sens vă rugăm să trimiteți propunerile/candidaturile Dvs pe adresa de mail officesrccr@gmail.com.
Dorim să vă informăm pe această cale ordinea de zi pentru alegerile SRCCR 2022.
- Alegerea Consiliului Director al SRCCR
- Modificarea și completarea statutului SRCCR
La alegeri pot participa doar membrii SRCCR.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la următoarele adrese de e-mail:
Secretariat științific: officesrccr@gmail.com
Dr. Corina Ioan ioacori@gmail.com
Suport logistic congres
Ramona Mărgărit ramona.margarit@palomatours.com
Cu mulțumiri,
Comitetul de organizare
Iunie 2021
BURSA SIFI
Iunie 2021
SRCCR
Traducerea Tratatului de Oftalmologie, autori Myron Yanoff și Jay S. Duker, ediția a cincea (ultima), a fost un proiect îndelung așteptat și indiscutabil necesar comunității oftalmologice din România.
Abordarea textuală modernă și exhaustivă a diagnosticului și a tratamentului afecțiunilor oftalmologice este însoțită și completată armonios de numeroase imagini și tabele sugestive. Construcția acestei cărți de oftalmologie este gândită nu doar pentru medicul oftalmolog în formare, ci în egală măsură și pentru perfecționarea colegilor, datorită prezentării celor mai recente, inovatoare și eficiente metode de diagnostic și tratament.
Un mare atu al acestei traduceri, la care au contribuit cu dăruire și răbdare medici oftalmologi cu foarte bune cunoștințe de engleză medicală, mulți cu o incontestabilă activitate în domeniu și care au trecut informațiile prin filtrul experienței profesionale personale, îl constituie adaptarea uniformă a terminologiei de specialitate în limba română. Neologismele științifice provenite din literatura de specialitate anglo-saxonă au fost integrate și armonizate cu terminologia deja existentă din limba română.
A rezultat un text fluent, precis, un instrument util atât pentru medicul cu experiență, cât și pentru cel aflat la începutul carierei, o carte pe care sperăm s-o regăsim alături de fiecare coleg oftalmolog. Această carte trebuie să devină un standard indispensabil pentru oftalmologi, asigurându-se astfel faptul că toți specialiștii vor fi pregătiți unitar, iar termenii de specialitate vor fi corect asimilați și utilizați în limba română.
Sperăm ca traducerea acestui prestigios tratat să poată face învățarea oftalmologiei mai atractivă și mai puțin dificilă. Dorința mea sinceră este ca această carte tradusă în limba română să nu fie o povară pentru cei care o vor studia (așa cum a fost adesea pentru traducători), deoarece întregul conținut oferă motivația și ajutorul adecvat pentru învățarea oftalmologiei moderne prin eliminarea oricăror bariere lingvistice.
Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la traducerea și publicarea acestei cărți (traducători, redactori, editori); fără munca și entuziasmul lor, realizarea acestui proiect de anvergură nu ar fi fost posibilă. Colaborarea cu o editură și o tipografie de prestigiu a contribuit la finalizarea și, de ce nu, la succesul acestui demers științific.
Prof. Univ. Dr. Călin-Petru Tătaru
Tratat de Oftalmologie
Aprilie 2020
SRCCR și Alcon
vă invită Duminică, 18 Aprilie 2021, la WEBINAR-ul LIVE cu tema:
“Este 20/happy posibil în cazurile dificile?”
Februarie 2020
SRCCR și SIFI Romania
vă invită Duminică, 21 Februarie 2021, la WEBINAR-ul LIVE cu tema:
COȘMARURI ÎN OFTALMOLOGIE
– DEZBATERE INTERACTIVĂ –
Dragi colegi,
Ne face plăcere să vă invităm la webinarul live cu tema “Coșmaruri în oftalmologie”, ce se va desfășura exclusiv online în data de 21 Februarie 2021, începând cu ora 10.00.
Alături de noi în această provocare va fi compania SIFI Romania.
Evenimentul este creditat cu 3 puncte EMC de către Colegiul Medicilor din România.
Înregistrarea este gratuită și se face exclusiv online. Formularul de înscriere este disponibil pe următorul link: https://www.medical-congresses.ro/webinar-cosmaruri-in-oftalmologie/
Vă așteptăm în număr cât mai mare să dezbatem împreună cazuri spectaculoase, să împărtășim din experiențele proprii și să ne bucurăm de o frumoasă duminică în familie.
Cu prietenie,
Prof. Dr. Călin Petru Tătaru
Decembrie 2020
SRCCR și SIFI Romania
vă invită la începutul anului 2021, la WEBINAR-ul LIVE cu tema:
COȘMARURI ÎN OFTALMOLOGIE
– DEZBATERE INTERACTIVĂ –
Dragi colegi,
Așa cum am promis, revenim cu o invitație la o nouă întâlnire SRCCR în mediul virtual.
De data aceasta vă propunem o provocare pentru începutul anului 2021.
După cum știți, în cadrul congresului SRCCR organizam în fiecare an sesiunea “Coșmaruri in oftalmologie”, o sesiune apreciată și dorită. Dacă anul 2020 nu ne-a permis organizarea congresului așa cum ne-am fi dorit toți, ne-am gândit să ne revedem online la o dezbatere pe aceasta temă, în ideea că poate au fost ceva cazuri de „coșmar” pe care ați dori să le împărtășiți cu noi.
În acest sens, așteptăm cu interes cazurile Dvs „de coșmar” pe adresa de mail officesrccr@gmail.com până la data de 15 ianuarie 2021. Pot fi cazuri chirurgicale de pol anterior sau posterior, dar și cazuri medicale care au pus probleme de diagnostic sau tratament.
Alături de noi în această provocare va fi compania SIFI Romania.
Data exactă a acestui eveniment o vom anunța la începutul anului viitor.
Cu prietenie,
Prof. Dr. Călin Petru Tătaru
Octombrie 2020
SRCCR și Laboratoires Thea Romania
vă invită în data de 29 Noiembrie 2020, ora 10.00, la WEBINAR-ul LIVE cu tema:
PROVOCĂRI CHIRURGICALE ÎN PANDEMIE
– DEZBATERE INTERACTIVĂ –
Anunț SRCCR
12 mai 2020
Dragi colegi,
Ar mai fi fost 5 săptămâni până la al VII-lea Congres al SRCCR.
Din nefericire situația actuală destul de dificilă și confuză nu ne mai permite să ne întâlnim probabil anul acesta. Încă reflectăm, dar într-o proporție din ce în ce mai mare credem ca anul acesta Congresul va fi anulat.
În al doilea rând, aș dori să aduc în discuție, mai ales în fața colegilor chirurgi, o problemă destul de amplu dezbătută, începând pentru cei care își mai aduc aminte, încă de la al V-lea Congres al SRCCR.
Este vorba despre folosirea corectă a aparatelor de facoemulsificare la care s-a discutat mult despre siguranța operațiilor de cataractă și securitatea pacienților noștri. Îmi permit să vă transmit astăzi protocolul pentru utilizarea aparatelor de facoemulsificare folosit atât de SCUOB (încă din 2017) cât și de SUUMC dr. Carol Davila București.
Doresc să subliniez că acest protocol a avut în vedere practicile mai vechi din țările vest europene, dar și practicile actuale din țări precum Ungaria sau Republica Cehă și a avut acordul Consiliului Științific al SRCCR.
Cu prietenie,
Prof.dr. Călin Tătaru
Președinte SRCCR
Protocol pentru utilizarea aparatelor de facoemulsificare de tip Infiniti (și nu numai) în operația de cataractă
Fiecare aparat de facoemulsificare se montează în conformitate cu procedurile stabilite de producător. Procedura chirurgicală decurge în funcție de tehnica personală a fiecărui chirurg. La sfârșitul fiecărei proceduri, pe masa aparatului de facoemulsificare se va adăuga un câmp nou, steril, de unică folosință. La marginea dinspre aparat a câmpului se va prelungi tubulatura aparatului cu tuburi noi, prelungitoare, sterile, de unică folosință cu lungimea de 150 cm. Aceste tuburi pot fi câte două într-un set sau pot fi tuburi prelungitoare separate. Fiecare linie (de infuzie și de aspirație) se prelungește cu astfel de tub. Tuburile se atașează la piesa de mână (metalică) a aparatului care se sterilizează pentru fiecare procedură în parte. Sondei de faco i se atașează apoi vârful și manșonul steril, corespunzător.
Totodată, la capătul acestor tuburi pot fi conectate sondele de irigație-aspirație metalice, sterile în funcție de tehnica chirurgicală a fiecărui operator în parte. La sfârșitul intervenției, tubulatura prelungitoare se demontează de la nivelul prelungirii, tuburile prelungitoare de unică folosință se aruncă. Sonda (piesa de mână) de facoemulsificare, vârful si sondele de irigație-aspirație se sterilizează la autoclav, conform procedurilor standard utilizate în mod curent.
Pentru aparatul Stelaris, noua tubulatură se poate înlocui chiar de la nivelul casetei, nefiind necesară prelungirea celei existente. Aceeași recomandare se face și pentru aparatul Constelation în cazul folosirii sale doar pentru operația de cataractă.
În acest mod se asigură fiecărui pacient operat cu aceste aparate condiții de sterilitate absolute. Nu este permisă resterilizarea casetei! Nu este permisa deschiderea sacului colector al casetei. Dacă acesta s-a umplut, este obligatorie înlocuirea casetei cu una nouă.
ȘCOALA OFTALMOLOGICĂ DE VARĂ ONLINE / 21-25 IULIE 2020
Dragi Colegi,
Ca urmare a situației epidemiologice create de infecția cu COVID-19 și pentru că am ales să luptăm pentru prevenția, limitarea și anihilarea acestei infecții virale, dorim să vă anunțăm că ediția din 2020 a Școlii Oftalmologice de Vară se va desfășura sub formă de cursuri online prin internet în perioada 21-25 iulie 2020.
Vă promitem, ca în fiecare an, că vom construi împreună un program cu lucrări de real folos în activitatea dumneavoastră zilnică, demn de o manifestare complexă şi de referinţă, ce integrează afecţiunile oftalmologice în patologia generală umană.
Clinica II Oftalmologie – Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași, Societatea Română de Oftalmologie, Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă, Societatea Română Retina, Societatea Română de Chirurgie Oculoplastică, Societatea Română de Strabologie și Oftalmopediatrie, Societatea Română de Glaucom, Academia de Științe Medicale și Colegiul Medicilor din România, au deosebita plăcere de a vă invita să participați la cursurile prin internet a Școlii Oftalmologice de Vară – ediția 2020.
Sperăm că acest eveniment organizat sub forma unor cursuri prin internet, să reprezinte un moment bun și un prilej optim pentru schimbul de cunoștințe, care să genereze noi idei, concepte, strategii și abilități practice în oftalmologie.
Pentru că sănătatea voastră, a noastră și a celor de lângă noi este cea mai importantă!
Evenimentul va fi creditat cu 18 credite EMCD de către Colegiul Medicilor din România.
INSCRIERI ONLINE: www.scoalaoftalmologica.ro