Aprilie 2020

SRCCR și Alcon

vă invită Duminică, 18 Aprilie 2021, la WEBINAR-ul LIVE cu tema:

Este 20/happy posibil în cazurile dificile?”

Februarie 2020

SRCCR și SIFI Romania

vă invită Duminică, 21 Februarie 2021, la WEBINAR-ul LIVE cu tema:

COȘMARURI ÎN OFTALMOLOGIE

– DEZBATERE INTERACTIVĂ –

Dragi colegi,

Ne face plăcere să vă invităm la webinarul live cu tema  “Coșmaruri în oftalmologie”, ce se va desfășura exclusiv online în data de 21 Februarie 2021, începând cu ora 10.00.

Alături de noi în această provocare va fi compania SIFI Romania.

Evenimentul este creditat cu 3 puncte EMC de către Colegiul Medicilor din România.

Înregistrarea este gratuită și se face exclusiv online. Formularul de înscriere este disponibil pe următorul link:  https://www.medical-congresses.ro/webinar-cosmaruri-in-oftalmologie/

Vă așteptăm în număr cât mai mare să dezbatem împreună cazuri spectaculoase, să împărtășim din experiențele proprii și să ne bucurăm de o frumoasă duminică în familie.

Cu prietenie,
Prof. Dr. Călin Petru Tătaru

Decembrie 2020

SRCCR și SIFI Romania

vă invită la începutul anului 2021, la WEBINAR-ul LIVE cu tema:

COȘMARURI ÎN OFTALMOLOGIE

– DEZBATERE INTERACTIVĂ –

Dragi colegi,

Așa cum am promis, revenim cu o invitație la o nouă întâlnire SRCCR în mediul virtual.
De data aceasta vă propunem o provocare pentru începutul anului 2021.

După cum știți, în cadrul congresului SRCCR organizam în fiecare an sesiunea “Coșmaruri in oftalmologie”, o sesiune apreciată și dorită. Dacă anul 2020 nu ne-a permis organizarea congresului așa cum ne-am fi dorit toți, ne-am gândit  să ne revedem online la o dezbatere pe aceasta temă, în ideea că poate au fost ceva cazuri de „coșmar” pe care ați dori să le împărtășiți cu noi.

În acest sens, așteptăm cu interes cazurile Dvs  „de coșmar” pe adresa de mail officesrccr@gmail.com până la data de 15 ianuarie 2021. Pot fi cazuri chirurgicale de pol anterior sau posterior, dar și cazuri medicale care au pus probleme de diagnostic sau tratament.

Alături de noi în această provocare va fi compania SIFI Romania.

Data exactă a acestui eveniment o vom anunța la începutul anului viitor.

Cu prietenie,
Prof. Dr. Călin Petru Tătaru

Octombrie 2020

SRCCR și Laboratoires Thea Romania

vă invită în data de 29 Noiembrie 2020, ora 10.00, la WEBINAR-ul LIVE cu tema:

PROVOCĂRI CHIRURGICALE ÎN PANDEMIE

– DEZBATERE INTERACTIVĂ –

Anunț SRCCR

12 mai 2020

Dragi colegi,

Ar mai fi fost 5 săptămâni până la al VII-lea Congres al SRCCR.

Din nefericire situația actuală destul de dificilă și confuză nu ne mai permite să ne întâlnim probabil anul acesta. Încă reflectăm, dar într-o proporție din ce în ce mai mare credem ca anul acesta Congresul va fi anulat.

În al doilea rând, aș dori să aduc în discuție, mai ales în fața colegilor chirurgi, o problemă destul de amplu dezbătută, începând pentru cei care își mai aduc aminte, încă de la al V-lea Congres al SRCCR.

Este vorba despre folosirea corectă a aparatelor de facoemulsificare la care s-a discutat mult despre siguranța operațiilor de cataractă și securitatea pacienților noștri. Îmi permit să vă transmit astăzi protocolul pentru utilizarea aparatelor de facoemulsificare folosit atât de SCUOB (încă din 2017) cât și de SUUMC dr. Carol Davila București.

Doresc să subliniez că acest protocol a avut în vedere practicile mai vechi din țările vest europene, dar și practicile actuale din țări precum Ungaria sau Republica Cehă și a avut acordul Consiliului Științific al SRCCR.

Cu prietenie,
Prof.dr. Călin Tătaru
Președinte SRCCR

Protocol pentru utilizarea aparatelor de facoemulsificare de tip Infiniti (și nu numai) în operația de cataractă

Fiecare aparat de facoemulsificare se montează în conformitate cu procedurile stabilite de producător. Procedura chirurgicală decurge în funcție de tehnica personală a fiecărui chirurg. La sfârșitul fiecărei proceduri, pe masa aparatului de facoemulsificare se va adăuga un câmp nou, steril, de unică folosință. La marginea dinspre aparat a câmpului se va prelungi tubulatura aparatului cu tuburi noi, prelungitoare, sterile, de unică folosință cu lungimea de 150 cm. Aceste tuburi pot fi câte două într-un set sau pot fi tuburi prelungitoare separate. Fiecare linie (de infuzie și de aspirație) se prelungește cu astfel de tub. Tuburile se atașează la piesa de mână (metalică) a aparatului care se sterilizează pentru fiecare procedură în parte. Sondei de faco i se atașează apoi vârful și manșonul steril, corespunzător.

Totodată, la capătul acestor tuburi pot fi conectate sondele de irigație-aspirație metalice, sterile în funcție de tehnica chirurgicală a fiecărui operator în parte. La sfârșitul intervenției, tubulatura prelungitoare se demontează de la nivelul prelungirii, tuburile prelungitoare de unică folosință se aruncă. Sonda (piesa de mână) de facoemulsificare, vârful si sondele de irigație-aspirație se sterilizează la autoclav, conform procedurilor standard utilizate în mod curent.

Pentru aparatul Stelaris, noua tubulatură se poate înlocui chiar de la nivelul casetei, nefiind necesară prelungirea celei existente. Aceeași recomandare se face și pentru aparatul Constelation în cazul folosirii sale doar pentru operația de cataractă.

În acest mod se asigură fiecărui pacient operat cu aceste aparate condiții de sterilitate absolute. Nu este permisă resterilizarea casetei! Nu este permisa deschiderea sacului colector al casetei. Dacă acesta s-a umplut, este obligatorie înlocuirea casetei cu una nouă.

ȘCOALA  OFTALMOLOGICĂ DE VARĂ ONLINE / 21-25 IULIE 2020

Dragi Colegi,

Ca urmare a situației epidemiologice create de infecția cu COVID-19 și pentru că am ales să luptăm pentru prevenția, limitarea și anihilarea acestei infecții virale, dorim să vă anunțăm că ediția din 2020 a Școlii Oftalmologice de Vară se va desfășura sub formă de cursuri online prin internet în perioada 21-25 iulie 2020.

Vă promitem, ca în fiecare an, că vom construi împreună un program cu lucrări de real folos în activitatea dumneavoastră zilnică, demn de o manifestare complexă şi de referinţă, ce integrează afecţiunile oftalmologice în patologia generală umană.

Clinica II Oftalmologie – Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași, Societatea Română de Oftalmologie, Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă, Societatea Română Retina, Societatea Română de Chirurgie Oculoplastică, Societatea Română de Strabologie și Oftalmopediatrie, Societatea Română de Glaucom, Academia de Științe Medicale și Colegiul Medicilor din România, au deosebita plăcere de a vă invita să participați la cursurile prin internet a Școlii Oftalmologice de Vară – ediția 2020.

Sperăm că acest eveniment organizat sub forma unor cursuri prin internet, să reprezinte un moment bun și un prilej optim pentru schimbul de cunoștințe, care să genereze noi idei, concepte, strategii și abilități practice în oftalmologie.

Pentru că sănătatea voastră, a noastră și a celor de lângă noi este cea mai importantă!

Evenimentul va fi creditat cu 18 credite EMCD de către Colegiul Medicilor din România.


INSCRIERI ONLINE: www.scoalaoftalmologica.ro